Visie ontwikkelen.

Visie ontwikkelen is belangrijk voor jouw organisatie?

Organisaties die op lange termijn relevant willen blijven vinden creatieve manieren om de visie te ontwikkelen. Een heldere visie geeft antwoord op de vraag: waar worden wij nou echt ‘blij’ van. Organisaties die een pakkende visie hebben ontwikkeld en deze groot aan de muur hangen weten de mensen te motiveren en richting te geven. Een visie geeft houvast in lastige tijden als medewerkers de vraag stellen waar doen wij het allemaal voor. Je visie ontwikkelen of bijwerken om de zoveel tijd is essentieel om flexible te blijven in een snel veranderende landschap.

Een sterke visie ontwikkelen draagt bij aan plezier en effectiviteit, het zorgt bij medewerkers voor: motivatie, focus, alignment, veerkracht en innovatie

Zo kan jou visie er ook uit zien!

Een visie ontwikkelen bij Ink Strategy hoort een co-creatie proces te zijn met een groot visualisatie als output voor iedereen te bewonderen.

Visie ontwikkelen kan er ook zo uit zien. Meubelmaker Intos hangt hun visie groot aan de muur voor alle medewerkers en bezoekers te zien.

Welke ingrediënten heb je nodig tijdens visie ontwikkelen

Denk aan het volgende als je een visie ontwikkel traject opstart;

 1. Je visie ligt in het verlengde van je missie en verheldert waar je missie naartoe gaat leiden.
 2. Visie ontwikkelen helpt om een toekomstbeeld van je organisatie te schetsen.
 3. Een goede visie laat ook zien welke kernwaarden en gedrag belangrijk is.
 4. Een visie is een reflectie van trends en de context waar de organisatie zich in bevindt.
 5. De visie werkt motiverend en inspireert mensen on bij te dragen (AMORE.)
visie ontwikkelen in een co-creatie sessie
Een team bezig een visuele visie te ontwikkelen tijdens een co-creatie sessie.

Wat is het verschil tussen missie en visie?

Een missie, ook wel een mission statement genoemd vertelt in grote lijnen hoe je werkt iedere dag aan het vervullen van de ambitie. Dat geen wat je aan jezelf vertelt als je wakker wordt in de ochtend. Een missie beschrijft wat de organisatie toevoegt aan de wereld, en geeft aan wat de wereld gaat missen als je er niet meer bent. Een visie, of vision statement is net anders. Deze geeft een beeld van hoe de wereld gaat zijn in de toekomst of waar de missie naartoe leidt. Een visie is een beeld (vandaar visie) en is concreter dan de missie omdat deze meer houvast geeft waar iedereen naartoe werkt. Beide de missie en visie zijn koers vast maar worden beïnvloed door de tijd heen door externe factoren bijvoorbeeld de maatschappij, trends, of geopolitiek. 

Een inspirerende visie ontwikkelen; gebruik AMORE 

Visies heb je in allerlei soort en maten, Maar wanneer is het inspirerend genoeg om je team in beweging te krijgen? Het AMORE principe geeft je een mooie checklist tijdens visie ontwikkelen. Wij gebruieken dit tijdens het ontwkkelen van visies van grote corporeate organistaies. 

AMORE staat voor:

 • Ambitieus, Een groots doel, misschien zelfs niet haalbaar
 • Motiverend, Krijg je omgeving in beweging?
 • Onderscheidend, Wat mist de wereld als jij niet bestond?
 • Relevant en richtinggevend, Voor alle stakeholders.
 • Echt, Authentiek en geloofwaardig

Ink Strategy wil je helpen om je bedrijf naar de next level te tillen! We passen een design thinking aanpak toe om organistaties te ondersteunen aan het begin van een verandering. 

Wij hebben al talloze organisaties geholpen hun visie te ontwikkelen maar zelf hebben wij ook veel aandacht moeten besten aan het formulieren van een visie; 

Wij willen een change management bureau zijn die andere organisaties helpt succesvol en betekenisvol te veranderen door de kracht van design thinkign te combineren met gedrag en leiedschaps interventies om verandering te accelereren. Lees meer in onze white-paper.

Voorbeelden van visie ontwikkelen bij grote organisaties

Voor sommige mensen is een mooie zin of een alinea voldoende om de visie te omschrijven, Bij Ink Strategy geloven we in de kracht van beelden. Een sterke visie volgt het AMORE principe, is makkelijk te communiceren en zichtbaar in de organisatie. Een visie schetst een toekomstbeeld van jouw organisatie, wij gebruiken design thinking in onze aanpak om tot de essentie van dat toekomstbeeld te komen.

Visie ontwikkelen, hoe doe je dat?

We horen van klanten dat zij vaak vastlopen bij het formuleren van een missie en visie. Gesprekken met de directie verzanden in discussie en gaan over strategische doelen in plaats van gemeenschappelijke doelen. Juist daarom heb je onze hulp nodig.

Een goede visie ontwikkelen kan Ink Strategy je bij helpen. We organiseren Strategische sessie’s

Hierin doen we het volgende:

 • The Golden Circle van Simon Sinek toepassen op je team of organisatie (de What, How en Why van je bedrijf bepalen)
 • 5 bold steps canvas, Welke vijf grote stappen moet je doen om je visie te bereiken?
 • Storybuilding, Elke deelnemer vertelt zijn of haar visie verhaal, wat is de gemene deler? Storytelling staat centraal.
 • Kernwaardes ontwikkelen, De cultuur van de organisatie laat zich lastig vangen, Kernwaardes helpen je de cultuur tastbaar te maken.
 • Ver in de toekomst kijken. Welk droombeeld heb jij voor je team of organisatie? We beginnen bij 10 jaar en werken terug naar 5, 3 en zelfs 1 jaar.
 • De merkbelofte bepalen van je bedrijf, wat beloof jij je klanten? En wat ben je bereid te doen als je die belofte niet kan nakomen?
 • Persona’s ontwikkelen, Wie zijn je belangrijkste doelgroepen en hoe help jij ze het beste.

Wil je zelf aan de slag met visie ontwikkelen?

Deze tools zijn tried and tested en wij zetten ze vaak in om teams te begeleiden tijdens visie trajecten.

Contact

Wil jij je visie ontwikkelen met Ink Strategy?

Neem contact op met Ink Strategy om je visie te ontwikkelen. We zullen een op maat gemaakt aanpak voorstellen om jouw team te ondersteunen. Verwacht een visueel, fun en empowering aanpak